2011. április 2., szombat

Napos délelőtt

Szép idő van mostanság.
Ma délelőtt elmentünk medvehagymát szedni. Isteni finom salátában, pogácsában, húsgombócban. Szedtünk egy fél szatyorral.A medvehagyma nagyon egészséges, és finom.

A Házipatika.com-on lehet olvasni róla:
Fokozza az étvágyat, és az emésztőrendszer működését. Vérnyomás csökkentő és vérzsír csökkentő hatása van.
Gyűjtésekor vigyázzunk, mert könnyen össze téveszthető a gyöngyvirággal, ami mérgező.

A Wikipédián is jó leirást lehet találni róla:
Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedik, és frissen használják fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítják.
Gyűjtéskor fontos az óvatosság, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a – hasonló körülmények között élő – májusi gyöngyvirággal (Convallaria majalis) illetve az őszi kikericcsel (Colchicum autumnale). Mindkét esetben az eredmény súlyos, esetenként halálos mérgezés lehet, mivel az említett két növény levelei emberi fogyasztásra alkalmatlanok.
A medvehagyma és a másik két növény közti legfőbb különbség az, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is erősen fokhagyma-illatúak, míg a másik két növényé nem. A gyöngyvirág levelei rövidebbek és jelentősen szélesebb, tojásdad alakúak; virágai pedig nem a szár csúcsán, hanem a tő közelében erednek és édes illatúak. A medvehagymáshoz alakban közelebb álló kikericsnek pedig más az élőhelye: a medvehagymával ellentétben füves réteken, napfényes mezőkön nő.

1 megjegyzés:

  1. Kedves "fpárduc" megkostoltam Én is a medvehagymát, nagyon finom és a vérnyomásom is helyre hozta két nap mulva! kár hogy csak ilyen rövid ideig szedhető! Köszönet a medvehagyma tippért!
    udv Józsi

    VálaszTörlés